Mare Maris Kft.

Nemzetközi szállítmányozás és vámügyintézés

A Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. május végén új terminál fogadóközpontot adott át

A létesítményt a Mahart Container Center Kft., az egyik legnagyobb forgalmú hazai konténerterminál üzemeltetője vette birtokba. A beruházás annak a félmilliárd forintos fejlesztésnek a része, amelynek keretében további 10 ezer négyzetméterrel bővült a konténeres árukezelésre alkalmas 80 ezer négyzetméteres tároló terület a csepeli szabadkikötőben.

További beruházások előkészítése is folyamatban van, folytatódik az alapinfrastruktúra fejlesztés. A vízi oldali, vasúti és közúti infrastruktúra bővítésére már elkészült a megvalósíthatósági tanulmány. Kiválasztották a tervező vállalatot is, amely szeptemberig kidolgozza a fejlesztéseket és ennek birtokában pályáznak majd európai uniós forrásokra A BSZL Zrt. az elmúlt években a konténerterminál részére több mint egymilliárd forint értékű műszaki fejlesztéseket valósított meg. Ezek eredményeként Magyarország első trimodális logisztikai központjában 2012-ben már több mint 230 ezer TE U (konténer egység) kezelt konténeres forgalmat bonyolítottak le. 

A kikötőben tavaly összesen közel ezer teherhajó rakodott, mintegy egymillió tonna árut. Folyamatosan bővül a terminálra befutó irányvonatok aránya. Vasúton elsősorban a koperi és rijekai kikötőből érkezik áru Csepelre, és egyre inkább bekapcsolódik a hamburgi kikötő is a budapesti központ konténerforgalomba. A vállalathoz túlnyomórészt vasúton érkező szállítmányok közúton, vízen, illetve a két fuvarozást kombináló Ro-Ro szállítással folytatják útjukat célállomásaikra. A teljes körű kikötői szolgáltatásokat nyújtó BSZL Zrt. üzemeltetésében levő szárazföldi terület nagysága meghaladja a 100 hektárt. Egyszerre 18 hajó tud kikötni és rakodni. A Ro-Ro terminál mellett vasúti és hajóüzem is működik. A csepeli szabadkikötő területén tevékenykedő mintegy hetven vállalkozás ömlesztett és darabáru forgalma meghaladja az évi másfélmillió tonnát.

Forrás: www. logisztika.com

Meghatározatlan